Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus - Auricularia, Shiitake a Chaga

22.08.2015 15:11

Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus

 

„ Nemají ani pupeny, ani listy, ani květy….

A přesto mají plody.

Výborná potrava, dokonce lék. Dokonalý výtvor přírody.“

(staré čínské přísloví)

 

Auricularia polytricha neboli Jidášovo ucho patří mezi známější medicinální houby, které našly své místo i v Evropské kuchyni. Je jednou z nejstarších jedlých hub, která se v Číně pěstuje již 1500 let a asijskou kuchyni si bez ní nelze představit. Auricularia je užívána hlavně pro posílení krevních cév a kardiovaskulárního systému. Snižuje riziko trombózy, reguluje úroveň krevních tuků, vhodná je zejména při doplňkové léčbě ateriosklerózy. Auricularia dokáže také redukovat záněty, zejména kožní, slizniční a oční, harmonizuje krevní tlak a je dobrým antioxidantem. Obsahuje spoustu minerálů, především železo, díky kterému velmi dobře vyživuje krev a svým zvlhčujícím účinkem posiluje plíce, ale i pohyb střev. Vzhledem k  významnému preventivnímu účinku na kornatění cév a trombozy je Auricularia vhodným doplňkem pro cestování letadlem. Jedinou kontraindikací pro užití Auricularie vzhledem k jejímu účinku na oživení krve je těhotenství. 

Přímo v Japonské kuchyni je nejžádanější jedlou houbou, jak už sám japonský název napovídá -   Shiitake (v překladu- houba z dubu). Její český název je houževnatec jedlý. Podle účinků Tradiční čínské medicíny doplňuje energii, vyživuje krev, rozpouští vlhkost a hlen. Právě tyto účinky jsou využívány pro terapii osteoporózy a revmatických chorob, zejména pro takzvané „ranní rozhýbání kolen a páteře“. Shiitaké má ale i celou řadu dalších účinků jako většina medicinálních hub. Dokáže posilovat imunitu, působí protivirově a protibakteriálně, poradí si s cholesterolem, stejně tak podporuje pročištění střev. Je vhodným doplňkem u terapie a prevence nádorů.

Avšak schopnost utlumit metastáze a zastavovat buněčný cyklus u nádorových buněk má medicinální houba Chaga – rezavec šikmý. Její schopnost apoptózy neboli procesu buněčné „sebevraždy“ dovedou rakovinou buňku díky své biochemické reakci až k naprogramované smrti. Chaga je velmi silnou houbou, co se jejích protirakovinných účinků týká.  Vychytává volné radikály, které podporují vznik nádorového bujení, neboť narušují buněčnou DNA. Je tak silným antioxidantem.

Protizánětlivé působení Chagy se využívá jako doplněk u řady onemocnění jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, různé opary, také ochraňuje a obnovuje všechny tkáně. U nevyléčitelně nemocných prodlužuje a hlavně zlepšuje kvalitu života. Chagu je možné využít nejen k léčbě, ale hlavně jako prevenci vzniku nádorového bujení. Najdeme ji na břízách východní Evropy, severní Číny a ruské Sibiře, kde z ní obyvatelé vaří odvary nazývané „Dary od boha“.

 

Všechny medicinální houby, ať už k užívání či vaření, je možno zakoupit na níže uvedené adrese.

Pro správný výběr medicinální houby a její kombinaci je vždy vhodná konzultace s praktikem Tradiční čínské medicíny.