Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Zelené potraviny a jejich vliv na náš organismus

22.08.2015 15:03

Zelené potraviny a jejich vliv na náš organismus

 

 

Kdo z nás doposud neslyšel o zelených potravinách? Kdo z nás na ně nemá svůj vlastní názor nebo je ještě teprve ve fázi poznávání? Kdo z nás nebyl nedůvěřivý, kdo se necítil zvláštně, když se rozhodoval o jejich konzumaci? Kdo přijal s nadšením a bez obav změnu nebo doplnění svých stravovacích návyků? Kdo z nás už poznal, jak hodně nám mohou zelené potraviny pomoci?

 

Dnešní díl není reklamou na „módní hit“, dnešní díl je oslavou životadárné síly. Toto odbočení od témat Tradiční čínské medicíny je záměrné. Nejen v jarních měsících jsou zelené potraviny přirozenou součástí našeho života.

 

„Ze tří desetin léčí lék, ze sedmi desetin správná životospráva“

 

Zelené potraviny se v poslední době staly skoro fenoménem, který zná celý svět. Ne nadarmo si vysloužily přezdívku superfood. Proč bychom však měli tyto potravinové doplňky jíst pravidelně?

 

Ten, kdo už někdy o zelených potravinách slyšel, ví, že se jedná především o dvě potraviny, které si našly místo v nejedné domácnosti - mladý ječmen a chlorella pyrenoidosa.

Chlorella je na Zemi přes 2,5 miliardy let. Její přežití až do dnešní doby se podařilo díky její genetické stabilitě, tvrdosti a neobvykle účinnému mechanismu oprav DNA. Regenerace buněk je její předností.  

Zelené potraviny obsahují nezvykle vysoké množství vitamínů, aminokyselin, minerálů a dalších živin. Navrací tak vysoké či nízké tělesné funkce zpět do normálu. Chlorella např. pomáhá odstraňovat uhlovodíkové a kovové jedy z těla, pomáhá stimulovat imunitní systém.  Ječmen je výborným antioxidantem, který pohlcuje volné radikály a tím zabraňuje toxickému působení na buňky a buněčné tkáně. Obě tyto potraviny jsou ideálními pomocníky pro boj s přebytečnými kily. Dodávají energii, která je potřebná pro tělo nejen pro hubnutí.  Vzhledem k vysokému podílu chlorofylu a celé řadě vitamínů skupiny B, zlepšují paměť a psychiku.  Vzhledem k chlorellovému růstovému faktoru mají blahodárné účinky na vzhled a stav pokožky.  Zelené potraviny nás dokáží ochránit i před pronikavým jarním sluncem, právě díky růstovému faktoru, který zabraňuje stárnutí buněk a zachovává tak pokožku pevnou, jemnou a pružnou.

 

Naše stravovací návyky si pěstujeme po celý svůj život. Jsme ovlivněni rodinou, prostředím, ve kterém se pohybujeme, kulturou. Každý z nás má ovšem možnost rozhodovat o svém zdraví a do svého jídelníčku začlenit ony pro mnohé zvláštní a netradiční potraviny. Tyto potraviny nám ovšem velmi prospívají, vše začíná a končí jen u nás.

 

Podobné regenerační vlastnosti pro naše tělo mají i medicinální houby, které se již po staletí používají v Tradiční čínské medicíně. Jejich hlavní terapeutické využití leží v ovlivňování našeho imunitního systému, který dokáží nejen posilovat, ale i regulovat v případě nepřiměřené odpovědi jako je např. alergická reakce. Houby mají z 33 procent stejnou strukturu DNA jako člověk. Nejčastěji využívanou houbou např. u alergií je Reishi (lesklokorka lesklá), která má svou domovinu ve východní Asii. Její vzácnost dokládá fakt, že ve starověké Číně ji směla konzumovat jen císařská rodina a houba je od prastarých dob nazývána houbou nesmrtelnosti.

Stimuluje obrannou energii (imunitu), zároveň doplňuje a harmonizuje jednotlivé systémy našeho organismu. Významná je i její schopnost harmonizovat naší psychiku. Často se kombinuje i s dalšími medicinálními houbami. Lékaři Tradiční čínské medicíny doporučují užívat tyto houby 2-3 měsíce před nástupem pylové sezóny. Tím se jednotlivé systémy posílí a budou tak lépe odolávat alergenům z rozkvetlých luk.