Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Tradiční čínská medicína pro ženy

29.08.2015 22:36

Tradiční čínská medicína pro ženy

 

 „Ženství je jako země. Země je pokojná a mírumilovná a podle potřeby vyživuje každou věc“

 

V následujícím cyklu „Tradiční čínská medicína pro ženy“ se vám pokusíme stručně nastínit, co vše je schopna Tradiční čínská medicína poskytnout pro komfortní život každé ženy jakéhokoli věku.

 

Snahou každé zdravé ženy je zbavit se „ženských“ zdravotních obtíží již v počátku. Úspěchu lze dosáhnout pomocí čínských bylinných směsí, které jsou jednak z děl klasiků dávné minulosti nebo sestaveny každé ženě přímo „na míru“ individuálním receptem. 

 

V okamžiku narození je každá žena jedinečná a dokonalá.  Pro taoisty byly ženy spjaty s tajuplnými mechanismy života, a to bylo důvodem k jejich uctívání.  Nakonec z nich vycházel život.  Dochované záznamy o ženách a první zmínky o gynekologii, jako např.  dílo Lie Nu Zhuan, pochází  z dob 2197 – 770 l př.n.l..  Následná období vládnoucích dynastií až do doby vzniku Čínské republiky přinesla díla a receptury, které se používají dodnes.

 

„Léčit jednu ženu je jako léčit pět mužů“ ( Zhang Jingyue, 1624)

 

Složitosti ženského organismu se odvíjejí od reprodukčních orgánů. Ženy se dokáží více vcítit do svého těla, více si uvědomují své emoce než muži, jsou více otevřené a přístupné změnám.  Proto také poznatek z klasických děl, že děloha ženy je spjata se srdcem, odráží souvislost emocí ve vztahu na reprodukční orgány. Stejně důležité jsou i ledviny. Nelze korigovat gynekologické stavy, pokud nejsou léčeny ledviny.  Slezina má druhotnou úlohu. Přispívá k tvorbě krve, ale nikoli menstruační krve. Totiž ledviny v sobě skrývají dva prvky dle Tradiční čínské medicíny a to oheň a vodu. Vyživujícím prvkem pro levou ledvinu je voda a posilujícím prvkem pro pravou ledvinu je oheň.  Na tomto základě byly v dávných dobách sestaveny i dva hlavní recepty slavného autora Zhang Zhong Jinga na posílení obou složek ledvin, které žena nutně potřebuje nejen v mládí pro objevení se menstruace, přípravu na těhotenství, ale i v období klimakteria, kdy je potřeba tyto složky vyvažovat.  Životní cyklus ženy se zpravidla dle klasiků počítá po sedmiletých cyklech. (muži mají osmileté cykly). Ve druhém cyklu se objevuje životadárná tekutina a v osmém cyklu života ženy se tato tekutina ztrácí. Jde o přirozený jev, jež je připodobňován samotnému přílivu a odlivu.

 

Menstruační cyklus má 4 fáze, od kterých se odvíjí i úprava cyklu ženy při terapiích pokud je např. menstruace slabá, vynechávající, nepravidelná nebo silná, dlouhé špinění, nebo sraženiny v menstruační krvi. 

 

Důležitým faktorem je i premenstruační syndrom, který současná medicína za nemoc nepovažuje. V Číně je tomuto syndromu věnována patřičná pozornost.  Zahrnuje jak obtíže psychické – deprese, podrážděnost, vyčerpání, nemluvnost či hovornost, tak i fyzické – bolesti a zvětšování prsou, tlak na hrudi, otoky, nafouknutí či zvětšení břicha.  Veškeré disharmonie mohou vést ke zpomalení průtoku krve a energie až k jejich blokádě. Pro ženu je nebezpečný fakt, že jakákoli blokáda v budoucnu může vyústit ve formě cyst, nádoru, fibromu, myomu atd.

 

Snahou každé zdravé ženy je zbavit se premenstruačního syndromu již v počátku. Tradiční čínská medicína velmi příjemné řešení pomocí časem ověřených bylinných směsí, které jsou jednak z děl klasiků dávné minulosti nebo individuálně sestaveny každé ženě přímo „na míru“.