Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Tradiční čínská medicína pro ženy III.

28.09.2015 20:46

 „Ženství je jako země. Země je pokojná a mírumilovná a podle potřeby vyživuje každou věc“

 

Ve III. cyklu Tradiční čínské medicíny pro ženy se vám pokusíme stručně nastínit, co vše je tato východní medicína schopna poskytnout pro komfortní život každé ženy jakéhokoli věku, tentokráte se zaměřením na těhotenství a porod.  

 

K propojení čínské medicíny se západními vlivy docházelo během vlády poslední dynastie Qing (1644-1911) a to za podpory mnohých významných lékařů. Nejstarší zmínky o řešení problémů s porodem pocházejí z dynastie Shang (cca 16.stol.-1066 př.n.l.). Avšak první dochované dílo – Jingxiao chanbao -  Poklad porodnictví, bylo sepsáno  za vlády dynastie Tang ( 618-907 n.l.).

Přesto navzdory této dlouhé historii nepatří dodnes akupunktura v těhotenství mezi obecně rozšířené metody. Jejího nástupu jsme svědky až v posledním desetiletí, a to zejména v západních zemích s liberálním přístupem společnosti, kde se ženy hlásí o své právo na volbu péče během těhotenství a perinatálního období. Významným impulsem pro rozvoj této metody je fakt, že akupunktura na rozdíl od mnohých farmak západní medicíny je péčí bezpečnou bez nežádoucích účinků pro matku i plod, což dokazuje řada studií o účinnosti a bezpečnosti akupunktury v těhotenství i roky zkušeností z praxe jak sám říká MUDr. Jiří Bílek (gynekolog a porodník, prezident Komory Tradiční čínské medicíny). Samozřejmě bezpečnost je garantována jen v rukou profesionála.

Avšak akupunktura v době těhotenství není jen tou hlavní metodou terapie, ale zcela přirozeně čínská medicína nabízí fytoterapii a moxování, které je efektivní v mnoha případech. 

 

Těhotenství je považováno za jakousi „chtěnou stagnaci“ v dolní části těla, kdy nedochází k menstruačnímu krvácení, ale dráha početí a ústřední dráha se plní jinovou krví jež vyživuje rostoucí plod. Proto je ženám v těhotenství pocitově tepleji než obvykle. Celé těhotenství souvisí s esencí jing, energií a krví, ale také dalšími orgány zang, z nichž např. prázdnota ledvin může být kořenem mnoha následných obtíží.

 Čínská medicína je schopna si poradit s těhotenskou nevolností, zvracením, nesprávnou polohou plodu ( vhodné je začít s terapií již ve 34.týdnu), neklidem  a nedostatečným vývojem plodu, ale je také nápomocna v poporodní péči, kdy se mohou vyskytovat závratě po porodu, křečovité stavy a bolesti břicha, nebo při nedostatečné tvorbě mateřského mléka  apod. Stejně tak je nápomocna i u opakujících se potratů, kdy dokáže posílit a zpevnit tělo na základě dodržení určitých terapeutických postupů a připravit tak na nové zdravé těhotenství.

 

Je důležité mít na paměti, že praktik Tradiční čínské medicíny nenahrazuje plně péči o těhotnou, ale spolupracuje s gynekologem, a to zejména v rizikových případech, které patří výhradně do rukou lékaře gynekologa. Akupunktura v těhotenství je dnes rozšířenou oblastí terapie ve spojení západní a východní medicíny zejména ve Švédsku, Nizozemí, Spojených státech, Austrálii a Novém Zélandu.