Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Tradiční čínská medicína pro ženy II

12.09.2015 12:55

 

 „Ženství je jako země. Země je pokojná a mírumilovná a podle potřeby vyživuje každou věc“

 

Ve II. cyklu Tradiční čínské medicíny pro ženy se vám pokusíme stručně nastínit, co vše je tato východní medicína schopna poskytnout pro komfortní život každé ženy jakéhokoli věku.

 

Filozofické učení, o které se opírá Tradiční čínská medicína, zahrnuje dvě základní oblasti a to jsou YIN a YANG. V životě ženy představují denní i noční cyklus.

YANG si můžeme představit jako oheň, jenž zahřívá tělo. Nedostatek může být projevem zimomřivosti, slabosti beder a kolenou, studených končetin, vyčerpanosti, únavy, nadměrného močení či otoků končetin a depresí.

YIN představuje jakousi fyziologickou vodu, jenž současně kontroluje oheň, aby se např. „nepřehříval“. Nedostatek YIN se projevuje horkokrevností, nočním pocením a probouzením se, hučením v uších, závratěmi, bolestmi hlavy, šedivěním vlasů, špatnou pamětí, pocitem vnitřního neklidu, napětí, nervozitou, podrážděností, suchou poševní sliznicí, suchem v krku a v ústech, návaly horka, pocitem horka v dlaních, na hrudi a ploskách nohou, nespavostí.

 

„Je-li málo esence, chybí duch a radost. Vymizí-li esence předčasně, mění se lidé ve stáří na loudající se bytosti“ (Sun Simiao 581-682)

 

Většina příznaků ukazuje na fyziologický proces ubývání esence ledvin. V západní medicíně často označován jako klimakterický syndrom – menopauzální období. Ubývání ledvinového yin nebo yang nikdy není půl na půl. Vždy jeden z nich převládá a tak jsou příznaky promíchány velmi různě a pestře stejně jako byliny v čínském receptu.

Tradiční čínská medicína svou mírnou a jemnou výživou napomáhá k udržení ubývající ledvinové esence a minimalizuje tak přechodové potíže pomocí svých rozmanitých bylinných receptů z děl klasiků dávné minulosti. Bylinné recepty je možné užívat i spolu s klasickou chemickou hormonální substitucí, neboť obě terapie působí nezávisle na sobě.

Mezi ubývání ledvinové esence patří i suchá pokožka, všeobecné vysychání sliznic, ale také ubývání kostní hmoty – označované západní medicínou jako osteoporóza. Kosti jsou podle filozofického chápání čínské medicíny přiřazovány k ledvinám a tak ubývání esence ledvin se projevuje i v nich.  Osteoporóza je stejně léčitelná v Tradiční čínské medicíně jako klimakterický syndrom jemnou bylinnou terapií. Akupunktura v tomto případě nehraje velkou roli. Ženy v přechodovém období jsou daleko zranitelnější po všech stránkách, a jak pravil dávný lékař Sun Simiao ( 581-682)  –  je rozumné využívat vedle prvotřídní stravy rovněž posilující bylinné čínské čaje, které působí jednak preventivně a také regenerují tělo, které už svým věkem není schopno vlastní regenerace.  

Staré ženy, které vedly naplněný život, mohou být moudré. Umí naslouchat a radit a díky svému úhlu pohledu a odstupu dokáží dohlédnout do větší dálky.

Nejčastěji používanými bylinami je kořen rehmanie lepkavé, plody dřínu lékařského, kořen diosku vstřícného, oddenek žabníku jitrocelového, kůra kořene pivoňky polokřovité, dřeň pórnatky kokosové, kůra šišáku bajkalského, kořen sasanky asfodelovité a další. 

 

Veškeré bylinné sestavy a jednotlivé byliny jsou k dostání na níže uvedené adrese. Pro konzultace a řešení obtíží nás neváhejte kontaktovat.