Přichází jaro
Jaro s sebou přináší dynamickou energii, která nám pomáhá zbavit se nánosů zimy. Je to energie nového počátku. Naše tělo se právě probouzí z klidu, proto ho nevysilujme nadměrnou zátěží.
Zima je za námi, je na čase odhodit únavu
Počasí je nestálé, spíše chladné, vlhké a větrné. Vítr a hněv mohou poškozovat játra. Proto nestačí se jen dobře oblékat, ale nepropadejme zbytečnému hněvu, ten má stejný účinek jako vítr. Prchlivost a emoční napětí jsou projevem zablokování čchi jater. Bolest hlavy po stranách, senná rýma, zánět spojivek nebo ischias mají příčinu v nerovnováze orgánů dřeva- jater a žlučníku. Všeobecně mají játra a žlučník sklon ke stagnaci, horkosti, nedostatku krve nebo šťáv, a to obyčejně na jaře.
SYMBOLY JARA
Prvek - dřevo
Barva - zelená
Orgány - játra, žlučník
Chuť - kyselá
Energie - stoupavá, rozptylující se
Vše klíčí a vyráží vzhůru ke světlu. Přesně tuto koncentrovanou životní sílu a energii najdeme v klíčcích a výhoncích. Vyplavují přebytečnou sůl – pozůstatek zimních měsíců – a přinášejí nám radost z pohybu. Vhodné potraviny, které dokáží zdolat neklid a hektické změny s nastupujícím jarem jsou hlavně listové saláty, čerstvé bylinky, zelenina, klíčky.
Játra se regenerují zejména díky potravinám s vysokým obsahem chlorofylu. Zelené potraviny jsou vynikající, zejména zelený ječmen a řasa Chlorella, protože organismus nejen čistí, ale zároveň mu dodávají dostatek živin a přirozených enzymů, podporují hojivé procesy, povzbuzují unavený imunitní systém, obnovují harmonii vnitřního prostředí, zejména narušené metabolické pochody.
Naše tělo od přírody nastavené, aby přirozeně eliminovalo, odbourávalo, detoxikovalo a my mu v tom můžeme pomoci tím, že jej nebudeme zahlcovat masem, uzeninami, sýry a tukem, naopak mu dopřejeme obilniny jako např. špaldu, zelené rostliny – mladou cibulku, pažitku, čerstvé hořké byliny i divoce rostoucí kořen pampelišky.
A pokud nás postihne jakýkoli problém s játry, ať už je to blokáda jaterní čchi (bolesti v bocích), nedostatek jaterní jin nebo krve, či nadbytek jaterního jangu nebo větru (závratě, bolesti hlavy, rýmy) je vždy vhodné poradit se s praktikem Tradiční čínské medicíny a společně nalézt tu správnou harmonizační směs pro daný problém.
Jarní recept:
Krémová karotková polévka s čerstvým špenátem a výhonky
(několik mladých mrkví, celer, 1-2 brambory, cibule, česnek, zeleninový vývar či drůbeží vývar, kukuřičné instantní vločky, sůl, čerstvé listy mladého špenátu, pár kapek kvalitního leje za studena lisovaného, výhonky a bylinky dle dostupnosti-Alfalfa, mungo, naklíčená čočka, ředkvička, natě řeřichy, medvědího česneku, pažitky, petrželky)