Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Přichází jaro

22.08.2015 15:03

Přichází jaro

 

Jaro s sebou přináší dynamickou energii, která nám pomáhá zbavit se nánosů zimy. Je to energie nového počátku. Naše tělo se právě probouzí z klidu, proto ho nevysilujme nadměrnou zátěží.

 

Zima je za námi, je na čase odhodit únavu

 

Počasí je nestálé, spíše chladné, vlhké a větrné.  Vítr a hněv mohou poškozovat játra. Proto nestačí se jen dobře oblékat, ale nepropadejme zbytečnému hněvu, ten má stejný účinek jako vítr.  Prchlivost a emoční napětí jsou projevem zablokování čchi jater. Bolest hlavy po stranách, senná rýma, zánět spojivek nebo ischias mají příčinu v nerovnováze orgánů dřeva- jater a žlučníku. Všeobecně mají játra a žlučník sklon ke stagnaci, horkosti, nedostatku krve nebo šťáv, a to obyčejně na jaře.

 

SYMBOLY JARA

Prvek                  -             dřevo

Barva                   -             zelená

Orgány                -             játra, žlučník

Chuť                     -             kyselá

Energie -             stoupavá, rozptylující se

 

Vše klíčí a vyráží vzhůru ke světlu. Přesně tuto koncentrovanou životní sílu a energii najdeme v klíčcích a výhoncích. Vyplavují přebytečnou sůl – pozůstatek zimních měsíců – a přinášejí nám radost z pohybu. Vhodné potraviny, které dokáží zdolat neklid a hektické změny s nastupujícím jarem jsou hlavně listové saláty, čerstvé bylinky, zelenina, klíčky.

Játra se regenerují zejména díky potravinám s vysokým obsahem chlorofylu. Zelené potraviny jsou vynikající, zejména zelený ječmen a řasa Chlorella, protože organismus nejen čistí, ale zároveň mu dodávají dostatek živin a přirozených enzymů, podporují hojivé procesy, povzbuzují unavený imunitní systém, obnovují harmonii vnitřního prostředí, zejména narušené metabolické pochody.

 

Naše tělo od přírody nastavené, aby přirozeně eliminovalo, odbourávalo, detoxikovalo a my mu v tom můžeme pomoci tím, že jej nebudeme zahlcovat masem, uzeninami, sýry a tukem, naopak mu dopřejeme obilniny jako např. špaldu, zelené rostliny – mladou cibulku, pažitku, čerstvé hořké byliny i divoce rostoucí kořen pampelišky.

 

A pokud nás postihne jakýkoli problém s játry, ať už je to blokáda jaterní čchi (bolesti v bocích), nedostatek jaterní jin nebo krve, či nadbytek jaterního jangu nebo větru (závratě, bolesti hlavy, rýmy) je vždy vhodné poradit se s praktikem Tradiční čínské medicíny a společně nalézt tu správnou harmonizační směs pro daný problém.

 

 

Jarní recept:

Krémová karotková polévka s čerstvým špenátem a výhonky

(několik mladých mrkví, celer, 1-2 brambory, cibule, česnek, zeleninový vývar či drůbeží vývar, kukuřičné instantní vločky, sůl, čerstvé listy mladého špenátu, pár kapek kvalitního leje za studena lisovaného, výhonky a bylinky dle dostupnosti-Alfalfa, mungo, naklíčená čočka, ředkvička, natě řeřichy, medvědího česneku, pažitky, petrželky)