Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Podstata Tradiční čínské medicíny versus medicína evropská

07.11.2014 20:34

 

„Nemoc přichází tak rychle, jako když se zeď zřítí, ale odchází tak pomalu, jako se

hedvábí od kokonu uvolňuje,“ praví jedno staré čínské moudro.

 

Hodnotu vlastního zdraví si většinou uvědomíme až ve chvíli, kdy se objeví nějaké potíže, které nám zkomplikují život. Často však tyto prvotní příznaky bagatelizujeme a doufáme, že odezní samy, a až když se tak nestane, rozhodneme se svěřit do péče odborníků.

 

Tento přístup však není správný, protože čím dříve se rozhodneme svůj zdravotní stav řešit, tím větší je

šance na úplné uzdravení. A to platí jak v západní, tak ve východní medicíně. Je to právě Tradiční čínská medicína, na níž se obrací stále více lidí. Díky své více než čtyřtisícileté tradici a hlavně díky svému přístupu ke zdravotním obtížím, si získává větší a větší oblibu a je uznávána i mnoha vědeckými kapacitami moderního lékařství.

 

Hlavní podstatou Tradiční čínské medicíny je totiž zaměření na příčiny nemocí, na jejich kořeny, nikoli až na jejich následky. Vychází z vlastních základů, k nimž patří etiologie onemocnění, diagnostika, metody léčení, receptury a další. Ve své podstatě stojí na syndromologii.

V čínské medicíně se nepřikládá příliš velký význam tomu, jaký konkrétní činitel vyvolal u pacienta tu či onu chorobu. Hlavní je stav pacienta v okamžiku vyšetření.

 

Evropská medicína se orientuje na laboratorní a přístrojovou diagnostiku, na diagnózu  získanou celým komplexem vyšetření. Lékař evropské medicíny si samozřejmě rovněž všímá symptomů, přesto se však léčba pacientů metodami evropské medicíny nedá nazvat individuální, v lepším případě ji můžeme považovat za „relativně individuální“. 

 

Dle slov profesora a lékaře Vladimíra Načatoje, CsC., člena Čínské a Ruské akademie věd -  „…Vždyť evropský lékař, obvykle vysoce specializovaný, zevrubně a důkladně   analyzuje vše, co spadá do sféry jeho profesionálního oboru, ale obvykle se už nevěnuje symptomům, které se projevují v jiných částech organismu, tj. mimo oblast jeho zájmu.  Úzce zaměřený specialista se zřídkakdy zabývá otázkou, proč se shodují změny některých parametrů biochemických rozborů krve při „jeho“ patologiích s celou řadou dalších „evropských“ diagnóz. Jinak řečeno, jakmile vznikne řada podobných obecných příznaků, spojí  je evropská medicína pouze v rámci jedné určité nosologie a potvrdí si to laboratorními a přístrojovými analýzami.  Také léčba bude ve všech takových případech stejná.  A třebaže si v daném případě evropská a čínská medicína nemusí protiřečit, léčba probíhá při západní variantě poměrně agresivně, vždyť libovolný farmakologický prostředek má celou řadu vedlejších účinků, což vede i k iatrogenním poškozením…“.

 

Čínské lékařství  na rozdíl od evropské medicíny není konzervativní. Dnes si ve svém arzenálu udržuje i všechny velké úspěchy evropské medicíny doplňující tradiční léčbu, zejména pro případy, kdy je lépe dát přednost medicíně evropské.

 

TČM patří mezi komplexní medicíny, což znamená, že bere člověka jako celek. Neléčí jen jeden příznak nemoci, ale celého člověka, protože mnoho příznaků může mít jeden kořen nemoci. K lidskému tělu přistupuje jako k provázanému celku, v němž se jednotlivé orgány vzájemně ovlivňují. Čínská medicína je medicínou syndromální (komplexu příznaků). Avšak syndrom TČM a syndrom v pojetí evropské medicíny jsou dva diametrálně odlišné pojmy. Syndrom Tradiční čínské medicíny odráží celkový stav pacientova organismu v určitém časovém intervalu, odkazuje na místo a charakter postižení a napovídá tak praktikovi co je potřeba léčit, jakou léčebnou metodu zvolit, aby pacientovi v daném stavu pomohl.

 

Jeden  a tentýž syndrom TČM se může vyskytovat u různých nosologických forem evropské medicíny. Zároveň lze libovolnou nosologickou jednotku evropské medicíny „rozdělit“ na několik různých syndromů čínské medicíny se specifickými symptomy. A obráceně – různým nosologickým jednotkám evropské medicíny může odpovídat jeden a tentýž syndrom v medicíně čínské.

 

Většinou léčba pacienta čínskou medicínou zahrnuje zároveň i prevenci jiné patologie, čímž brání rozvoji dalšího onemocnění, průběžně navrací pacienta zpět ke zdravému stavu.

 

Proto je Čínská medicína především mocnou preventivní medicínou.