Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus - Polyporus a Hericium

22.08.2015 15:08

Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus

 

„ Nemají ani pupeny, ani listy, ani květy….

A přesto mají plody.

Výborná potrava, dokonce lék. Dokonalý výtvor přírody.“

(staré čínské přísloví)

 

Přírodním antibiotikem, používaným více jak 2000 let je Polyporus umbellatus neboli Choroš oříš, čínsky nazývaný Zhu Ling. Vyskytuje se především v dubových a bukových lesích východní Asie, Evropy i Severní Ameriky. Polyporus je jednou z hlavních hub, která podporuje metabolismus vody a reguluje průtok lymfy. Jedná se o hlavní přírodní produkt, který při své schopnosti odvádět vodu, vlhkost a odstraňovat otoky, neodvádí draslík, sodík a další minerály, což způsobují běžná diuretika. Hlavní složkou je kyselina polyporová a také vitamín B7 – biotin – jež má příznivý vliv na růst vlasů, nehtů a zdravou pokožku. Vzhledem ke schopnosti bojovat s bakteriálními infekcemi je Polyporus umbellatus dobrým pomocníkem např. při řešení zánětů močového měchýře a ledvin, výtoků u žen, různých mykóz a vodnatých průjmů.

Polyporus dokáže přírodní cestou snižovat také diastolický tlak. Je proto velmi oblíben jako doplněk u lidí s hypertenzí.  

Pokud dochází ke zvýšení tlaku vlivem nějakého nervového podnětu, je v té chvíli nápomocna jiná houba - Hericium erinaceus  neboli Korálovec ježatý. Díky svému vzhledu je také někdy nazývána „lví hřívou“. Najdeme ji na kmenech listnatých stromů od Ameriky přes Evropu až po Asii. V Japonsku a Číně je dnes ceněna jako kulinářská pochoutka a v současnosti je předmětem mnoha studií, které zkoumají Hericium a jeho schopnost stimulovat produkci nervového růstového faktoru. Nízká úroveň tohoto faktoru má vliv na vznik Alzheimerovy choroby či demence. Z tohoto důvodu je Hericium často používanou houbou u nervových, neurastenických a neurologických poruch, alzheimerovy a parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy. Stimulaci nervových buněk zajišťuje obsahová látka erinacin H. Pro svůj uklidňující účinek se často používá při problémech trávicího traktu, dokáže zklidnit deprese, neklid, poruchy spánku a stresové zátěže.  

 

Pro správný výběr medicinální houby a její kombinaci je vždy vhodná konzultace s praktikem Tradiční čínské medicíny.