Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus

22.08.2015 15:04

Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus

 

„ Nemají ani pupeny, ani listy, ani květy….

A přesto mají plody.

Výborná potrava, dokonce lék. Dokonalý výtvor přírody.“

(staré čínské přísloví)

 

 

Léčivé vlastnosti se houbám připisují již tisíce let. Nejsou ani rostlinou ani zvířetem a přesto mají v buňkách stejné látky jako živočichové. Houby mají zhruba z 33% stejnou strukturu DNA jako člověk.  Nejstarší písemné zmínky o léčivých účincích hub pocházejí z doby před pěti tisíci lety z Indie. Také staří Egypťané a Sumerové považovali houby za posvátné v době již před tři tisíce lety př.n.l., neboť věděli, že prodlužují život. Skutečnosti dávné minulosti ukazují, že houby v různých částech světa byly předmětem mimořádného zájmu člověka.

 

„Houby řídí ekosystémy. Svět bez hub by byl haldou odpadu „

 

Houby jsou největším recyklátorem organického materiálu. Samy tvoří 25% biomasy Země.  Brzdí, nebo naopak podporují růst určitých rostlin, které je obklopují. Zvířata i houby mají ve své evoluci některé společné rysy, což má za následek stejného mikrobiálního „nepřítele“. Houby nedovolí růst patogenu v těle. Dokáží zbavovat jedů jak z životního prostředí, tak i z našeho těla. Dokáží sami absorbovat jedovaté látky, aniž by sami došli k úhoně. Toxíny rozkládají na nejedovaté látky a tím ulehčují tělu i přírodě. Navíc houby jsou napadány stejnými patogenními mikroorganismy jako člověk. U rostlin to tak není.  A tak čím méně máme toxických látek v těle, tím jsme zdravější. Houby obsahují dobré antibakteriální, antivirové a dokonce antimykotické látky. Umějí stejně tak jako zvířata a lidi syntetizovat určité chemické sloučeniny a získávat energii z těchto procesů. Nakonec dokáží detoxikovat i v nemateriální oblasti, kdy jsou schopny příznivě ovlivňovat i naši psychiku např. proti depresi a vyčerpání.  V průběhu věků si houby vytvořily silný imunitní systém, díky němuž mají i velkou adaptační schopnost.

 

Největší houbou světa je houba „Halimaš“ vážící 600 tun o rozloze 880 Ha.

Nejstarší houbou je „Miocén“ jejiž stáří se odhaduje na 20 milonu let.

 

Historie medicinálních hub na základě klasických děl se odhaduje kolem roku 200-300 př.n.l. Využití probíhalo v mnoha kulturách mezi indiány, africkými kmeny, v Evropě a samozřejmě Číně a čínské medicíně. Od 60. let minulého století probíhala řada výzkumů i v Japonsku. Dnes podle moderních vědeckých výzkumů mají medicinální houby řadu účinků. Jsou to především imunomodulační účinky, antimykotické, protinádorové, antibiotické, antioxidační, protizánětlivé, protivirové, hepatoprotektivní. Stejně tak dobře snižují hladinu cholesterolu v krvi, hladinu cukru v krvi, léčí diabetes, upravují krevní tlak a celkově posilují organismus. Popsaných druhů je zhruba 130 tisíc, z nichž hub s léčebným účinkem je zhruba 540 druhů a pro medicinální využití je používá 11 základních medicinálních hub.

 

Houby posilují, vitalizují  a vyživují.

Vyrovnávají, regulují a harmonizují lidské tělo.

 

Z účinných látek obsahují zejména polysacharidy, podle nichž se určuje kvalita jednotlivých hub. Nejznámější z nich jsou Betaglukany, které mají protivirové a protibakteriální účinky, zvyšují imunitu vůči nádorům, chrání proti radiačnímu záření, snižují hladinu cholesterolu i krevního cukru, chrání proti stresu a zvyšují efekt antibiotik při souběžném podávání. Dalšími látkami jsou ekvivalenty cholesterolu v lidském těle, látky ovlivňující činnost jater, zvyšující jejich regenerační a detoxikační schopnost, vitamíny, minerály a látky působící proti volným radikálům.

Veškeré houby z pohledu Tradiční čínské medicíny nastolují rovnováhu jinu a jangu v lidském těle. Podporují relaxaci, zvyšují odolnost vůči stresu a vnitřní stabilitu. Např. Cordyceps – Housenice čínská působí antidepresivně a Hericium – Korálovec ježatý má harmonizující účinky na trávicí systém a pomáhá při nervové slabosti i nervových onemocněních.

Nejčastěji v Evropě používané houby jsou:  Cordyceps-housenice čínská, Reishi-lesklokorka lesklá, Agaricus – žampion brazilský mandlový, Coriolus – outkovka pestrá, Chaga- rezavec šikmý, Maitake – trsnatec lupenitý, Hericium- korálovec ježatý, Shiitake – houževnatec jedlý, Polyporus – choroš oříš, Auricularia – boltcovitka sametová, Coprinus – hnojník obecný. 

Jednotlivé houby se často kombinují i s bylinami Tradiční čínské medicíny pro větší zaměření svého léčebného účinku.

 

Ať už lidské tělo potřebuje jakoukoli vzpruhu po zimním období, kdy ho následně čeká parné léto po dnes již většinou krátkém jaru, medicinální houby si stále nalézají své místo v každodenním životě. Jsou to nejen významná tonika pro náš organismus, ale stejně dobře i likvidují patogeny. Vhodné jsou pro všechny věkové skupiny i malé děti. Jsou vhodným doplňkem k západní medicíně i jako samostatný přírodní produkt, který v některých případech může západní medicínu zcela efektivně nahradit.