Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus – DIABETES
„ Nemají ani pupeny, ani listy, ani květy….
A přesto mají plody.
Výborná potrava, dokonce lék. Dokonalý výtvor přírody.“
(staré čínské přísloví)
Medicinální houba, jež díky svému aromatu připomíná chřest, je Hnojník obecný – Coprinus comatus. Právě Hnojník, jež byl objeven v Evropě, má příznivý vliv na diabetes. Roste nejen v lesích a na lukách, ale je možné ho nalézt často také v zahradách a na okrajích cest. Obsahuje mnohé esenciální aminokyseliny a spoustu různých minerálních látek a stopových prvků. Účinná látka „comatin“ zajišťuje hypoglykemickou aktivitu. Hnojník posiluje především energii sleziny a žaludku, stejně tak podporuje yin žaludku, plic a ledvin. Svým vysokým podílem hořčíku a nejvyšším obsahem minerálů je jedním z hlavních medicinálních hub používaných u špatné regulace cukru v krvi.
Naopak Maitaké – Grifola frondosa – neobsahuje tolik hořčíku jako Coprinus, zato má širší použití pro různé metabolické poruchy včetně diabetu. Má ochranný vliv na slinivku a zvyšuje citlivost tkáně na inzulín. Používá se u glykemie nad 5,6 a je vhodný i u jedinců s nadváhou, neboť harmonizuje tělesnou váhu. Maitaké je vhodným doplňkem u vedlejších účinků chemoterapie a ozařování, osteoporozy, obezity, a zvýšeného krevního tlaku. Málokdo ví, že právě Maitaké velmi dobře podporuje snížení tělesné váhy. Pro látkovou výměnu tuků a diabetes je nejlépe používat obě houby společně jak Coprinus tak i Maitake, neboť společně doplňují slezinu, snižují hladinu cukru, odvádí vlhkost, tonizují játra a ledviny, pročišťují horkost a spolu s Reishi tvoří vhodnou trojkombinaci preventivních hub ve stáří.
Pro správný výběr medicinální houby a její kombinaci je vždy vhodná konzultace s praktikem Tradiční čínské medicíny.