Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus – CORDYCEPS

22.08.2015 15:05

Medicinální houby a jejich vliv na náš organismus – CORDYCEPS

 

„ Nemají ani pupeny, ani listy, ani květy….

A přesto mají plody.

Výborná potrava, dokonce lék. Dokonalý výtvor přírody.“

(staré čínské přísloví)

 

Housenice čínská je českým názvem pro medicinální houbu Cordyceps – kmenu CS 4, kterou můžeme najít i pod názvy Tochukas, Yarsa Gunbu či Dong Chong Xia Cao. Svůj domov má na tibetské náhorní plošině, zejména himalájských horských pastvinách.

Cordyceps není zdaleka jen houbou samotnou, je spojením houby a housenky motýla Thitarodes armoriacanus v jednom celku, díky čemuž jsou této houbě připisovány dvojí účinky působení. Její vývoj trvá až šest let, její cena v Tibetu je velmi vysoká (4 ks/100 USD, 100g/50000,-Kč).

 

Cordyceps obsahuje celou řadu bioaktivních látek, z nichž nejvýznamnější je cordycepin , který podporuje vylučování testosteronu. Medicinální houby obsahují hlavně polysacharidy specifické pro houby, glykoproteiny, peptidy, ergosterol, řadu vitamínů E, K, B1, B2, B12 , minerálů jako např. železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, mangan a další.

 

Cordyceps je legálním dopingem pro sportovce a vytrvalostní běžce

 

Z pohledu Tradiční čínské medicíny Cordyceps doplňuje ledvinový yang a posiluje plicní yin. Vyživuje tak esenci ledvin a podporuje obrannou energii. Posiluje tělesnou i sexuální výkonnost v posílení libida u mužů i žen. Stejně tak je vhodným doplňkem při regulaci plodnosti žen i mužů (zlepšuje spermiogram).

Cordyceps je oblíben u lidí se syndromem vyhoření a stresových stavů. Podporuje jak imunitní funkce (zejména je vhodný u alergií imunologického charakteru), tak i kardiovaskulární  systém - tato houba je schopna snížit spotřebu kyslíku v srdečním svalu.

Zejména sportovci po celém světě si Cordyceps oblíbili pro jeho výborné vlastnosti při snižování doby rekonvalescence, legálního dopingu a zvyšování aerobní kapacity plic. 

Cordyceps může používat kdokoli jako prevenci při oslabené imunitě, či jako prostředek s doplňujícím antibiotickým efektem. U lidí s depresí, strachy a neklidem, duševním přepracováním a stresem nachází Cordyceps své místo ve svém zklidňujícím účinku.

 

Pro Cordyceps platí jediné omezení, neužívá se v případě akutních infekcí.

 

Anti-age a Cordyceps jdou v dnešní době ruku v ruce. Kromě snižování obsahu tuků, obsahová látka cordycepin dokáže snižovat hladinu celkového cholesterolu, triglyceridů a LDL ve prospěch HDL.

Ať už Cordyceps vykazuje řadu svých účinků antivirových, antibakteriálních, antimykotických, antioxidačních, imunomodulačních a dalších, je stále jedním z nevýznamnějších a nejrychlejších tonik využitelných v dnešní době nejen pro urychlení rekonvalescence, ale i pro zkvalitnění aktivního života každé generace.