Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Návštěva praktika

24.01.2015 15:21

„Chceme-li poznat vnitřek, je zapotřebí pozorovat zvenčí. Vyšetřování z venčí nám umožňuje poznat vnitřek. Je to proto, že vše, co je uvnitř, musí se projevit i zevně“

(cit.z Ču Tan-si. 14.stol.n.l.)

 

Lidé, kteří se rozhodnou praktika TČM navštívit, často nevědí, na co se mají připravit a co je součástí úvodního vyšetření.

 

Stejně jako na návštěvě u lékaře moderní  medicíny, každého návštěvníka praktika čínské medicíny čeká diagnostika. Nečekejme však žádné krevní testy, rentgeny, CT vyšetření apod. Diagnostika u praktika čínské medicíny probíhá jinak a je hlavně zaměřena na to, jak se pacient cítí.

 

Čínská medicína vychází z jiných základů a z odlišného pojetí člověka než moderní medicína, proto i diagnostické metody jsou v mnohém jiné, ale pro určení správné diagnózy – obrazu nemoci, velmi zásadní. Jedná se především o vyšetření pohledem-pozorování, čichem a sluchem, dotazováním se a pohmatem. Každá z těchto čtyř metod přináší specifické informace. Veškeré diagnostické metody mají svůj původ v historii, kdy  již ve 3.století n.l. vzniklo specializované dílo o pulsové diagnostice – „Kniha pulsů“.

 

 

Jak tedy první návštěva probíhá?

Při první návštěvě u praktika čínské medicíny počítejme s větší časovou náročností. Návštěva je totiž spojena nejen s diagnostikou, ale i s prvotní léčbou, a proto může trvat hodinu až dvě. Jde hlavně o poznání nejen pacientových obtíží, ale i jeho životního stylu, denních návyků, stravovacích návyků, odolnosti proti stresovým situacím, i jeho psychické pohody. Praktik také seznámí pacienta s tím, jak léčba v čínské medicíně probíhá a co bude úkolem nejen terapeuta, ale i pacienta (nastavení tzv.léčebného plánu).

 

Již při otevření dveří a příchodu pacienta do ordinace praktika tradiční čínské medicíny si terapeut dělá o člověku prvotní obraz ( držení těla, chůze, barva pokožky, kvalita vlasů, lesk očí  apod.)

Pozorováním jazyka se praktik zaměřuje na jeho tvar, barvu povlaku, vlhkost, vitalitu, ale také na jeho rýhy a prohlubně. Na jazyku se odrážejí různé oblasti, které odpovídají různým orgánům v těle.  Je to jakési zrcadlo našeho vnitřního stavu. 

Z tohoto důvodu je důležité před návštěvou nejíst  a nepít nic, co by mohlo povlak jazyka obarvit.

Nasloucháním a dotazováním pak praktik získává další obraz o vašem těle. Každá otázka má svou podstatu a vychází z tisícileté tradice. Je jím  např. vztah k teplu, chladu, větru, dále pak dotazování na bolesti, stav trávení, spánku apod.

Stejně tak je důležité naslouchat např. dechu pacienta, barvě hlasu, intonaci, chrapotu, odkašlávání apod.

Všechny tyto informace slouží k lepšímu pochopení konkrétního problému a k určení diagnózy, které se v tradiční čínské medicíně říká „obraz nemoci“.

Pohmat a pulsová diagnostika je metodou, která pak završuje celý „obraz nemoci“ pacienta. Zjišťuje se tak nejen stav organismu v průběhu akupunkturních drah, ale i druh a typologie pulsu ( povrchový,hluboký, jemný či napjatý, pravidelný či nepravidelný) jež odráží aktuální stav organismu. Čínská medicína rozlišuje mnoho patologických pulsů, dnes se jich ustálilo 24 nejpoužívanějších.

Všechny tyto, zde velmi obecně popsané metody pomohou praktikovi vytvořit si ucelený obrázek o zdravotním  stavu a navrhnout řešení, které pomůže klientovi zbavit se potíží.

 

Veškeré zjištěné příznaky z vyšetření  pak celkově zapadají do obrazu nemoci  jež je historicky dán 8 principy diagnózy. Těchto 8 principů je komplexním  základem pro všechny vyšetřovací metody. ( plnost-prázdnota, chlad-horko, yin-yang, vnějšek-vnitřek). Žádná jiná vyšetřovací metoda v čínské medicíně není tak přesná. Na základě těchto 8 principů se pak stanovuje terapie, která opět  přináší 8 léčebných  metod.

 

Navštívit praktika čínské medicíny můžete nedaleko České Lípy, v Sosnové 226. V příjemném prostředí rodinného domu  paní Lenka Grindlerová provozuje svou praxi, do které jste srdečně zváni. Objednat se můžete na tel.čísle 603 241 491.