Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Léčebné metody

24.01.2015 15:25

 „Aby byl člověk zdravý, musí být jeho čchi v harmonii a volně proudit“.

(staré čínské přísloví)

 

Tradiční čínská medicína rozlišuje tzv. pasivní a aktivní metody. Pasivní nástroje jsou ty, které nám pomohou pochopit stav naší mysli a zdraví. Učí nás porozumět tomu, proč a jak nás ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme. Patří sem - v rovině nebes čínská astrologie, - v rovině země fengshui, - v rovině člověka Yijing.

 

               Aktivními nástroji Tradiční čínské medicíny jsou bylinná léčba - fytoterapie, akupunktura, moxa, guasha, masáže tuina a dietetika. Cvičení qigongu a taiji, stejně tak i duchovní praktiky jako například meditace jsou dalšími aktivními nástroji, které zlepšují i upevňují zdraví a vitalitu.

 

 Fytoterapie - Tradiční čínská medicína je ve využívání bylin a rostlin skutečným mistrem, bylinná léčba patří mezi její hlavní pilíře. Velká rozloha Číny nabízí mnoho druhů léčivých bylin, ale také minerálů a živočišných produktů. Nejvíce jsou užívány již hotové bylinné směsi, z nichž některé mají tisíce let starou historii. Bylinné směsi se předepisují a míchají také individuálně, dle zdravotních problémů pacienta. Směsi jsou zkombinovány a vyladěny tak, aby měly co nesilnější pozitivní účinek bez nepříznivých vedlejších účinků. Po určité době podávání bylinných směsí se lidské tělo začne navracet do ztracené rovnováhy, proto je potřebná průběžná kontrola klienta a jeho spolupráce při léčbě. Dávky bylin se postupně snižují, až dojde k navození harmonie v organismu. Nejde tedy o celoživotní podávání dané směsi, ale o uzdravení organismu.

 

 „Ačkoliv dobrý lék je velmi hořký, moudrý člověk tě bude přemlouvat, abys jej požil – ví totiž, že zažene tvoji nemoc“.

 

Bylinné odvary z čínských léčivek jsou poměrně hořké. Jejich, pro Evropana nezvyklá koncentrace vypovídá o množství vyluhovaných účinných látek. Ty tvoří složitou skládanku zaměřenou na ovlivnění zdraví celého organismu. Jedná se ale o jeden z nejúčinnějších nefarmakologických postupů vůbec. V dnešní době je však možná forma zpracování bylin i ve formě tablet, kuliček a instantních koncentrovaných směsí.

 

Čínské byliny při dopravě do Evropské unie procházejí velmi přísnými kontrolami. V ČR se na kontrolách podílí SUKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv), Ministerstvo zdravotnictví ČR, Státní zdravotní ústav, Národní referenční centrum pro kosmetiku, SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce).

 

 Akupunktura spolu s fytoterapií patří k nejsilnějším nástrojům Tradiční čínské medicíny. Za pomoci velmi tenkých jehel terapeut ovlivňuje jednotlivé body na akupunkturních drahách, kterými protéká čchi (vitální energie). Na akupunkturu reagují pacienti různě – někoho bolí, jiného ne. I různé akupunkturní body vykazují větší nebo menší citlivost. Vnímání akupunktury je individuální, ale rozhodně se jí člověk nemusí obávat.

 

Aby byl člověk zdravý, musí být jeho čchi v harmonii a volně proudit.

 

Pokud se někde v těle vyskytne nerovnováha, tělo reaguje nejdříve lehkou indispozicí (např. pocity tlaku nebo mírných bolestí, změnami nálad apod.) a pokud se nerovnováha čchi v lidském organismu prohlubuje, dochází k nemoci. Podle TČM jsou akupunkturní body branami energie, které harmonizují naše tělo s okolním prostředím a vesmírem. Akupunktura pomáhá znovu nastolit harmonii, vyrovnat energii již při prvních příznacích nemoci, zabránit jejímu rozvoji. Používá se jak při akutních, tak při chronických problémech. Na rozdíl od bylinné léčby je nutné k aplikaci akupunktury docházet pravidelně, v intervalech minimálně jednou za týden. Celá procedura trvá přibližně 30 až 60 minut.

 

Masáže tuina  patří mezi tzv. dotykovou terapii a podobně jako akupunktura ovlivňuje, za pomoci speciálních masážních technik, čchi v lidském organismu.

 

Cvičení Qigong (čchi-kung) je tradiční čínské cvičení s prastarými základy. Jde o soustavu cviků sestavených tak, aby svým účinkem postihovaly celé tělo. Opakovaná cvičení harmonizují zdraví člověka. Po zvládnutí principů je cvičení nenáročné na čas a prostor, je možné ho provozovat i doma. Jako u každé jiné činnosti je důraz kladen na pravidelnost. Podstatou cvičení je zvládnutí pohybových prvků i správného dýchání při cvičení. Ozdravné účinky qigongu jsou prokázány mnoha staletími a v dnešní době neustálého tlaku stresorů se jedná o jeden ze způsobů, jak každodenní situace zvládat.

 

Dietetika - pravidelnost, střídmost a různorodost jsou hlavním mottem stravování podle TČM. U některých potíží je dodržování doporučeného jídelníčku v podstatě hlavní léčebnou metodou.

 

„Jíme, abychom žili-nežijeme však proto, abychom jedli a nejíme proto, abychom jen přežívali“.

 

Závěrem několik užitečných rad nejen pro předvánoční čas.

- Jezte jídlo bez průmyslového zpracování, polotovarů, bez rafinace

- Jezte živé jídlo bez stabilizátorů, pasterizace, konzervačních látek

- Jezte jednoduché jídlo (čím více ingrediencí balené potraviny obsahují, tím více byly průmyslově

   zpracovány)

- Jezte rostlinné jídlo, omezte konzumaci masa, jezte domácí jídlo, vynechte levné restaurace

- Jezte střídmě, pestře, pravidelně, pomalu, v dobrém rozmaru, bez extrémů

 

                                                                 

Na závěr ještě jedno důležité upozornění. Pokud se rozhodnete vyzkoušet tradiční čínskou medicínu, vyhledejte praktika, který je skutečným odborníkem ve svém oboru a jehož zkušenosti jsou podloženy patřičným vzděláním. Vězte, že kvalitním praktikem TČM se nikdo nestane po absolvování tříměsíčního víkendového kurzu. Pro zvládnutí celé problematiky je nutné několikaleté náročné studium, jehož absolvováním by se vám na vyžádání měl každý praktik prokázat. Seznam akreditovaných praktiků najdete na webových stránkách Komory tradiční čínské medicíny – www.komoratcm.cz.