Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Čínská medicína v zimním období

22.08.2015 14:58

Díl 5. – Čínská medicína v zimním období

 

Každá nemoc je dle tradiční čínské medicíny určité porušení rovnováhy, jde o nekonečný boj mezi "dobrou a špatnou energií", vztahem mezi vnějškem a vnitřkem. 

 

"Vítr je nositelem 1000 nemocí "  praví staré čínské lékařské knihy.

 

Je tím myšlena ta skutečnost, že příčinou řady potíží byl na počátku "zevní vítr". Čili za většinou nemocí hledej vítr... V současnosti je vítr považován za vnější škodlivinu a má řadu podob, které se mění dle ročního období. Čínská medicína má ráda různá přirovnání a podobenství, neboť tak lze snáze pochopit mnohdy zdánlivě složité medicínské mechanismy.

V případě prvních příznaků virózy - v případě napadení chladným větrem - se nejčastěji objevuje zimomřivost,bolesti hlavy, zatuhlost šíje, kýchání, kašel, vodová řídká rýma, chybí zde však pocení a není pocit žízně. 

Čínská medicína doporučuje zahřát se a řádně se vypotit pomocí horké koupele a  např. svařeného vína. Stejně  tak je vhodné užívání čínských bylin , které uvolňují chladný vítr z povrchu těla tím, že zahřívají a rozprouďují zamrzlou a zablokovanou  povrchovou energii našeho organismu v kůži a podkoží, zároveň tím zmírňují bolest,  ztuhlost a zimomřivost. Pro rychlejší účinek se v tomto případě doporučuje zapíjení bylin zeleným čajem.  Platí, že čím dříve nasadíme léčbu, tím lépe ! 

 

Zázvor, med, citrón.... silná moc jednoduchosti

 

Osvědčený recept k vyloučení chladného větru je např. zázvorový čaj s medem a citronem : 1 kávovou lžičku čerstvého nastrouhaného  zázvoru přelijeme 2 dcl horké vody, 10-15 min louhujeme, poté přecedíme a dochutíme medem a citronem. Pro zesílení účinku můžeme přidat kajenský pepř a stroužek česneku.  Pijeme vždy čerstvý, nikdy ne ohřívaný.

 

V zimně nás může potkat i napadení "horkým větrem". Ale o tom zase někdy příště. 

 

 sadou číslo jedna je

 

 vyloučit jakýkoli "škodlivý vítr" z organismu co nejdříve a nejúčinněji, nejlépe ihned, jinak se v nás usídlí.  

Příčinou chřipky je dle čínské medicíny nejčastěji zevní vítr, ať už chladný či horký a nemoc pak už je jen pouze důsledkem oslabeného terénu, na kterém se virus snadno množí. Každá chřipka je jiná i vzhledem k náhlým změnám počasí. 

 

"Lékař je jako střecha, která vás chrání před deštěm, ale ne před bleskem" čínské přísloví