Vítejte na stránkách Tradiční čínské medicíny - Preventivní medicíny 21.století

Medicína Dálného východu - YAOPHARM

Jindřicha z Lipé 124
47001 Česká Lípa

+420 603 241 491
www.medicina-cinska.cz

yaopharm@seznam.cz

Lenka Grindlerová Compelová

e-mail: yaopharm@seznam.cz

Mobil: +420603241491

Adresa pracoviště:

Medicína Dálného východu-YAOPHARM,

Jindřicha z Lipé 124

Česká Lípa 

47001

 

Pracovní doba:

Po - Pá: Poradna pro objednané

 

>

hardcoverjacket-226x300-1-.jpg

Čínská medicína - fytoterapie

21.01.2014 14:17

Čínská medicína -  fytoterapie

Čínská  fytoterapie je jednou z nejstarších léčebných metod Tradiční čínské medicíny.Za své tisícileté historie zaznamenala čínská medicína více než 5000 druhů rostlin a živočišných produktů. V souvislosti s rozvojem vědy a objevováním přírodních zdrojů se do čínského lékopisu „Materia Medica“ zařadilo mnoho dalších léčivých rostlin nejen z Číny, ale i jiných částí světa. V důsledku tohoto vývoje se počet léčivých substancí rázem zvýšil a hranice mezi čínskou bylinnou medicínou a medicínou západního typu se začala zužovat. Byliny hráli v Číně po tisíciletí významnou a důležitou  úlohu v prevenci nemocí a jejich léčení. Dnes se s jejich významem a užitečností seznamuje i západní svět a začíná je přijímat široká veřejnost na celém světě.  

 

Bylinnou směs či jinou formu ( tablety, wany) dostává klient na předepsaný počet dnů, do následující kontroly. Při této kontrole se směs dále upravuje dle aktuálních potřeb a stavu klienta, stejně tak se i upravuje dávka. V závěrečných fázích terapie se povětšinou dávkování snižuje. Nejedná se  o celoživotní substituci.

 

Formy čínských bylinných směsí :

V raných dobách čínské medicíny se k léčbě nemocí používaly byliny jednotlivě. Pozdější zkušenosti potvrdily, že léčení pouze jedním druhem léku obvykle nevede u mnoha nemocí k úspěchu. Lepší výsledky než léčení jednou bylinou přinášely směsi několika léčivých bylin, kdy kombinací docházelo k zesílení účinku a celkově tak k dosažení lepšího efektu. Z tohoto důvodu se začalo s tvorbou léčivých směsí a receptur v jejich přípravě .

 

Odvar klasický ( tang) – tato forma směsí v odvaru je jednou z nejstarších a nejúčinnějších forem použití v čínské medicíně. Odvary je možné podávat jak v akutním stádiu nemoci tak i v době její chronické podoby a pro doléčení. Vzhledem k některým chuťovým odlišnostem a mnohdy né příliš lahodné chuti mnozí klienti v akutním stádiu volí spíše formu tablet či wanů.

 

Odvar klasický (cha) – jedná se o formu nahrubo namletých bylin ať už jednotlivých nebo směsi. Tato forma umožňuje lepší provaření bylin a jejich využitelnost. Vaří se povětšinou 30-40 min.

 

Práškový extrakt (san) – jedná se  o koncentrovaný výtažek bylinné směsi či jednotlivé byliny v suché podobě,  který je určen pro rozpuštění ve vodě. Koncentrace 5:1. Tato forma je vhodná i pro malé děti, lze ji přimíchat do nápojů, nebo jídla. Stejně tak je oblíben pro jeho mobilní formu použití.

 

Práškový extrakt ( extrasan) – jedná se o formu odvaru, kdy jsou byliny velmi jemně namlety a tento extrasan se nemusí dlouho vařit. Stačí jej krátce povařit, či jen přelít horkou vodou.

Je velmi oblíben u klientů, kteří si chtějí zachovat originalitu odvaru, ale nemají čas se věnovat dlouhé přípravě odvaru klasického.

 

Lisované pilulky (wan) – jedná se o tradiční směsi lisované do malých kuliček. Chuťově  bezproblémové. Vhodné jsou zejména pro doléčování, cestování a u méně závažných stavů.

 

Lisované tablety (pian) – jedná se již o moderní formu tablet se zachováním tradičních směsí, ale i směsí novodobých. Tato forma je také jedna z více účinných forem, vzhledem k tomu, že je zde možnost zvolit přesnou denní dávku v gramech podle koncentrovanosti daných tablet.  

 

Extrakt v instantní formě (keli) – jedná se o koncentrovanou  rozpustnou formu, která se využívá dnes již  pro rychlou přípravu a celkem lahodnou chuť.